8 poze   1637 vizite
Albume

membru din 3 ianuarie 2018

Oi ile de france linia de lapte

Morfologic, animalele pentru tipul de lapte, au capul fin, lung, cu un profil usor arcuit, acoperit cu peri albi, lucioase si foarte fine.

Urechile sunt tinute in pozitie orizontala si lipsesc coarnele.
Greutatea vie a berbecilor este de circa 100 kg/cap, iar a oilor adulte de 65 -75 kg, cu o inaltime la graban de 80 de cm.

Lana de culoare alba nu acopera decat o parte din suprafata corpul si anume partea superioara a acestuia, lasand descoperita zona capului si a gatului. Productia medie de lana este de 1,5-2 kg/cap.

Mentionam ca exista si un tip de rasa Lacaune specializata pentru productia de carne.

Monta si fatarile
Monta naturala, sau insamantarea artificiala a ovinelor femele adulte se realizeaza in luna iulie, iar a femelelor tinere in luna august.

Fatarile au loc in intreaga perioda de toamna, mieii avand la fatare greutatea vie de 4 kg/cap. Timp de 30 de zile sunt hraniti exclusiv cu lapte matern.

La sfarsitul perioadei de alaptare mieii fie sunt comercializati ca „miei de lapte”, fie sunt retinuti in ferma pentru a fi crescuti pentru inlocuirea reformei, apreciata la 25-35% anual din efectivul matca.Mulsul oilor
Dupa intarcarea mieilor, incepe mulsul oilor in lactatie, actiivitate care dureaza 6- 8 luni, esalonandu-se in functie de tehnica fiecarei ferme, din decembrie pana in iulie. In aceasta perioda mulsul se efectueaza de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu colectarea si livrarea zilnica a laptelui recoltat. Nu mai este de subliniat ca cel putin din punct de vedere al productivitatii muncii si al starii de sanatate a laptelui, se recomanda mulsul mecanizat.

Traditional, productia de lapte pentru fabricarea branzei Roquefort, cunoaste in Franta un ciclu anual bazat pe inceperea mulgerii oilor incepand cu luna decembrie si incheierea ciclului de productie in luna iulie. In acest sistem, este evident ca se impune o anume grupare in timp, de fapt o esalonare a productiei de lapte in interiorul acelei ferme, ca si a regiunilor implicate, in care se cresc ovine specializate pentru productia de lapte.

Productia de lapte
La rasa Lacaune, productia medie de lapte pe cap de lactatie variaza intre 250- 300 litri, in 180 de zile de lactatie.

Laptele contine 5,2 % proteina si 7,1 % grasimi.Zona geografica: La inceput, a cuprins o vasta zona din sudul Masivului Central care prezenta, conform precizarilor legii din 26 iulie 1925, aceleasi caracteristici pentru rasele ovine, plante si clima si era caracterizata printr-un peisaj arid si sslbatic, in care pasc cateva trupe de oi. Datorita eforturilor profesionistilor Roquefort de a incuraja cresterea, dezvoltarea productiei de produse lactate si de a restrange legatura intre produs si mediul geografic al acestuia, laptele utilizat pentru fabricarea branzei Roquefort provine doar dintr-o arie de 560 comune sau parti de comune numita „raion”, repartizate in departamentele Aveyron, Aude, Lozere, Herault, Gard si Tarn.

Grupul de producatori poarta denumirea de: Confederation Generale des Producteurs de lait de Brebis et des industriels de Roquefort.

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.